Výkup jihočany

Je lepší investovat do mědi než do zlata?

Dne: 8. 5. 2024

Je měď lepší investice než zlato?
V současnosti jsme svědky rekordní hodnoty cen mědi, což signalizuje růst průmyslové výroby. Očekává se, že růst ceny mědi stále poroste. 

Globální poptávka
po mědi roste, vzhledem k jejímu využití v průmyslových odvětvích, zejména pak v oblasti výroby elektromobilů, elektroniky a ve stavebnictví. Poptávku po mědi také zvyšuje přechod na zelenou energii.

Bližší informace o mědi a také naše aktuální výkupní ceny naleznete na stránce Výkup mědi.

Zlato
čelí tlaku nízkých úrokových sazeb, což snižuje jeho atraktivitu jakožto bezúročnou investici a investoři hledají vyšší výnosy.

Investování
Nutno podotknout, že před investicí do mědi či zlata je dobré zvážit své investiční cíle a počítat s jistým rizikem. Ceny komodit totiž kolísají v závislosti na ekonomických faktorech. 

V Y K U P U J E M E

 

Světová spotřeba mědi
podle nedávných dat ukazuje, že vzrostla v lednu 2024 zhruba o 6 %, jen čínská poptávka stoupla o 12 %. Očekává se, že právě v Číně bude poptávka po mědi obrovsky stoupat po oznámení investic do trhu s nemovitostmi. Cenu mědi šponuje její omezené množství a útlumy v dodávkách. Jednou z příčin tohoto útlumu je uzavření dolu Cobre společnosti First Quantum nařízené vládou v Panamě. Článek o uzavření dolu si můžete přečíst na našem webu. Celkově se těžební průmysl potýká s rostoucími náklady i nižší kvalitou rudy. 

Investice do mědi
se podle některých odborníků vyplatí s rostoucí poptávkou. Světoví analytici očekávají v příštích letech až 900 % nárůst poptávky po mědi. Nabídka mědi je omezená a rostoucí poptávka má dopad na její cenu. Téměř třetina světové produkce mědi pochází z Chile. Místní doly se od Covidu potýkají s nedostatkem zaměstnanců, což mělo za následek nižší produkci. Investice byly dočasně zastaveny. 

Mezi 2009 - 2020 spotřeba rafinované mědi rostla. V roce 2021 se svět dokonce potýkal s vyšší spotřebou než produkcí. Odhaduje se, že tento deficit by měl v následujících letech stoupat. Očekává se tak nárůst ceny mědio více než 40 %.

Lví podíl
na nárůstu poptávky po mědi má v poslední době hojně využívaná umělá inteligence. Ta je velmi náročná na využití dat, což způsobuje rychlý růst globální kapacity datových center, která spotřebovávají obrovské množství energie a tím pádem také mědi. 

Jak to s mědí bude dál, o tom můžeme přemýšlet, diskutovat i spekulovat.

Zdroj:
finex.cz
investicniweb.cz
ynxbroker.cz