Výkup jihočany

BMW

Dne: 16. 5. 2022

Bayerische
Motoren
Werke
je německým výrobcem aut, motocyklů i motorů. Sídlí v Mnichově a pod svými křídly má Mini a Rolls-Royce. Koncern před 10 lety zaměstnával přes 100 000 lidí. Logo je složeno z bavorské vlajky a je symbolem výrobce leteckých motorů. Mnoho let si drží stabilní pozici na trhu.

Historie značky se začíná psát v roce 1913, kdy peníze generálního konzula Auspitzera a schopnosti strojního inženýra K. F. Rappa dají vzniknout společnosti Rapp Motorenwerke. Ta nahradila upadající společnost Flugwerke Deutschland v likvidaci a převzala její výrobu leteckých motorů. 

První světová válka donutila společnost plně vyrábět letecké motory pro pruskou armádu. Moc chvály si však nezískala. Vyráběné motory byly příliš těžké. V roce 1916 přišly úspěchy s designerem M. Frizem, který dokázal zvednout laťku a nové motory převýšily původní kvalitu. 
V roce 1917 ze společnosti odešel Karl Rapp a s novými majiteli získala společnost název Bayerische Motoren Werke. Nové logo je v barvách bavorské státní vlajky. Vývojář Max Friz zastal hlavní funkci pro vývoj a ředitelování převzal do té doby ředitel subdodavatelských vztahů, F. J. Popp.
Společnost byla velmi úspěšná, narůstající poptávka si vyžádala značné rozšíření výrobních linek, na které ale stát nepřispíval a podpořil přechod na akciovou společnost. 
Ta dostala po konci války zákaz výroby i přes všechny dosavadní úspěchy. Dokázala se přeorientovat a začala vyrábět vestavné motory pro zemědělství a železniční brzdy. Nové úspěchy zajistily zánik názvu, protože většinové vlastnictví získala berlínská společnost Knorr-Bremse. Ta se výrobou brzd už zabývala a její linky integrovala pod svou výrobu. 


Obnova výroby leteckých motorů se datuje do 20. let a ukončena byla na konci druhé světové války. 
Název i logo společnosti Bayerische Motoren Werke v roce 1922 koupil vídeňský finančník C. Castiglioni. Převzal výrobu motorů i se zaměstnanci a přestěhoval ji do Mnichova. Začala zde výroba motorů pro autobusy, nákladní auta, čerpadla a zemědělské stroje. Vedení společnosti sídlí na tomto místě dodnes. 
První motocykly s motorem BMW jezdily po Německu od začátku 20. let. První motocykl sestrojený BMW s názvem R32 byl v roce 1923 a jeho vývoj trval pouze 5 týdnů. 
K výrobě aut se BMW dostalo později. Po dalším prodeji společnosti v roce 1928 a  po výrobě nožní brzdy všech čtyřech kol u modelu Dixi. V roce 1932 na trh přišel první vůz navržený designéry BMW. První řadový šestiválec, pro značku typický dodnes, byl představen v roce 1933. 

V této době byl také zakryt chladič
ledvinovou mřížkou, která značku odlišuje od ostatních. Mřížka chladiče je rozdělena centrální příčkou, u BMW zakulacené horní i dolní části otvorů. Do druhé světové války se mřížka postupně zužovala a tím docílila vyšší elegance. 

Závodní dráhy BMW dokázalo zaplnit také. Od roku 1936, kdy byl v červnu v Norimberku představen první sporťák. 
Po válce byly továrny zabaveny Sovětským svazem. Došlo k obnově výroby motocyklů a v roce 1952 se podařilo oddělit část společnosti a ochránit tím svou značku. 
BMW je vzorem v překonávání těžkých časů. Společnosti sice zůstaly západoněmecké továrny, ta mnichovská byla vybombardovaná a stav ostatních byl žalostný. Spojenci zakázali výrobu automobilů i motocyklů a výroba byla znovu přeorientována. 

Výroba byla přenesena
a od roku 1948 fungovala ve Velké Británii. Do společnosti se vrátil F. Fiedler a za 2 roky bylo představeno kupé Bristol 400. Vzhledem k vysoké ceně bylo potřeba po několika modelech přehodnotit situaci a ustoupit od výroby těžko dostupných luxusních vozů, která společnost téměř přivedla k bankrotu.

Fúze s Daimler-Benz
v roce 1960 a investici bratrů Quandtových společnost zachránila před bankrotem. Ve stejném roce přišla chvíle na výrobu rodinného vozu. O 2 roky později byly představeny v rámci modelů Neue Klasse 4 dveřové sedany, které vytvořili identitu BMW jako výrobce sportovních sedanů. 

Hofmeisterův oblouk, zalomení C-sloupku na dolním konci okna proti směru jízdy, je pro BMW charakteristickým znakem. Byl poprvé použitý na modelu kupé na začátku 60. let. Ikonická Hofmeisterova křivka se postupně rozšířila na většinu modelů. 

Na rok 2025 je naplánovaná nová Neue Klasse
a má přinést nově definovanou IT a softwarovou architekturu, vysoce výkonné elektrické pohony a udržitelné baterie v průběhu celého životního cyklu. Součástí má být také použití recyklovaných materiálů - plastů, hliníku a oceli, což pomůže udržitelnosti výroby. 

Věděli jste, že vykupujeme části autovraků a starých aut? Veškeré detaily zjistíte
ZDE.
Sháníte prověřeného prodejce nové autobaterie? Podívejte se na zajímavé ceny u nás: https://www.autobaterie-jinocany.cz

Těšíme se na vás.

Zdroj: Auto.cz, wikipedia, Garáž