Výkup jihočany

Co se děje s cenou Palladia

Dne: 10. 3. 2022

Ceny Palladia jsou vymrštěné,
proto se teď vyplatí dovézt k výkupu katalyzátory.

Ruská invaze na Ukrajině způsobuje kromě jiného také neočekávané následky. Jedním z dopadů je cena prvotních surovin, které jsou z Ruska dováženy ve velkém množství. Takovým zástupcem je Palladium. Jedná se o velmi vzácný kov, který je obsažený v katalyzátorech, kde čistí výfukové plyny. V posledních dnech dosáhlo historicky nejvyšší ceny, přes 3400 amerických dolarů za unci (1 unce = 28,3495 g). Abyste si udělali představu, překonalo loňský rekord téměř o 400 amerických dolarů za unci.

Rusko je největším dodavatelem Palladia na světě. V roce 2021 vyexportovalo přes 100 tun.

Ložiska Palladia nacházející se v Rusku, za polárním kruhem, ovládá společnost Norilsk Nickel. Představují asi 40 % celosvětových zásob Palladia a jsou největším nalezeným ložiskem na světě.

Sankce sice nebyly přímo uvaleny na společnost Norilsk Nickel, omezení letů a lodní dopravy z Ruska, výrazně narušilo pravidelné dodávky.

Palladium prošlo v posledních letech velkým zvýšením poptávky. Kvůli zavádění přísnějších emisních norem je jeho zvýšené množství zapotřebí při výrobě aut. To za poslední 3 roky minimálně vyrovnalo jeho obchodovatelnou cenu na burze se zlatem. 

Přesto, že došlo k dočasné stabilizaci ceny Palladia a zastavila se zhruba na 3000 USD za unci, pravděpodobně je snížení ceny dočasné. Aktuální vývoj můžete sledovat na stránkách burzy: https://www.kitco.com/charts/livepalladium.html

Pokud ruský prezident Putin dodrží zákaz vývozu některých materiálů z Ruska, cena opět vystřelí a významná část světa ztratí přístup k jedinému světovému dodavateli Palladia.


Zdroj: thedrive.com, kitco.com