Výkup jihočany

Dřevěná větrná turbína

Dne: 10. 10. 2022

Dřevěná větrná turbína
může znít podobně, jako třeba sáňky v létě. Nicméně opak je pravdou, v severní Evropě se opět dějí velké divy. 


Budoucnost a potenciál
dřeva jsou obrovské. Je ekologickým materiálem s velmi malou uhlíkovou stopou. Teď ze dřeva stojí prototyp 30 metrů vysoké turbíny, kterou na ostrově u Göteborgu postavila švédská firma Modvion a finská Stora Enso. Tyto firmy opět dokazují, že hranice využití dřevěných konstrukcí je kam posouvat. I v oblasti obnovitelné energie. 

Konstrukce
je z lepeného vrstveného dřeva a staví se pomocí modulů. Běžný ocelový tubus turbín je tak plně nahrazen dřevěným. Podle zástupců společností je vrstvené dřevo při stejné hmotnosti o 55 % pevnější než ocel. To společně s možností kompletace turbíny na místě projektu zlevní náklady na stavbu i dopravu. 

Dřevěné turbíny nejsou výškou nijak omezeny. Čím vyšší výška turbíny, tím se zvyšuje její výkon. Konstrukce tak mohou s přehledem dosahovat 150 - 200 metrů. 

Lepené dřevo (LVL = laminated veneer lumber) jsou vzájemně slepené dřevěné dýhy s vlákny dřeva orientovanými jedním směrem. Výsledkem jsou ohromující mechanické vlastnosti. Přirozené vady dýh jsou při lepení rozděleny do různých míst a jejich vliv je tak maximálně omezen. Lepené vrstvené dřevo vykazuje vysokou stabilitu tvaru, kdy ani při změně vlhkosti nedochází k vnitřnímu napětí.


A co oheň?
Asi každého napadne, že dřevo především dobře hoří. Podle výrobců je však lepené dřevo spojené v pevný kus velmi obtížné vznítit vzhledem k jeho hustotě. V masivních dřevěných konstrukcích by strana vystavená ohni začala hořet předvídatelnou a kontrolovatelnou rychlostí. 

Garance
životnosti turbíny je 25 - 30 let, stejně jako u dalších mechanických částí větrné elektrárny. Po ukončení provozu se dřevo recykluje a znovu použije ve stavebnictví.

Trendem
v oboru větrné energie je stavět co největší a nejvyšší turbíny. Rychlost větru roste s výškou. V současnosti jsou větrné turbíny vysoké asi 100 m, v dalších 15 letech se uvažuje o průměrné výšce 150 m.

Ze stomiliardových investic by měla lídrem ve výstavbě offshore větrných parků Evropa. V roce 2030 má objem investic dosáhnout 53 miliard dolarů. Ve USA by to mělo být okolo 15 miliard.


Zdroj: Imateriály, Peak, Modvion