Výkup jihočany

Elektřina z vesmíru

Dne: 24. 1. 2023

Obří solární elektrárna v kosmu
nemusí být zase takové sci-fi, jak se na první pohled zdá.
Na druhou stranu to samozřejmě není tak snadné. Právě teď začala tříletá studie na zjištění potenciálu takové kosmické solární elektrárny. Elektřina vyrobená v kosmu by mohla světu pomoci při řešení budoucího nedostatku energie. 

Ve vesmíru
nejsou mraky, ani noc. Slunce tu svítí nepřetržitě a tak je možné získat tady energii mnohem efektivněji než kdekoli jinde. 

Skládat by se měla z obřích satelitů 
na oběžné dráze Země. Každý ze satelitů by měl být schopen vyrobit stejné množství elektřiny jako jiná elektrárna.Vědci se touto myšlenkou zabývají už více než půl století, náklady na realizaci však dosud byly nerealizovatelné. Ty se snížily díky nástupu opakovatelně použitelných raket a dalších inovací. Pomohl také pokrok v robotických konstrukcích a technologiích pro bezdrátový přenos elektřiny. 

Evropská agentura by chtěla mít satelit schopný produkovat elektřinu do konce příštích 10 let. 

Evropská vesmírná agentura
nyní schválila studii, která má potvrdit proveditelnost získávání solární energie z vesmíru a její bezdrátový přenos do elektrických sítí na Zemi. To vše za cenu, aby se to vyplatilo. Evropa v posledních letech ve vesmírném průzkumu v porovnání s Čínou a Amerikou značně pokulhává. Evropská vesmírná agentura bude mít navýšený rozpočet na další 3 roky na asi 414 miliard korun. Očekává se totiž, že investice v tomto odvětví může být klíčová.

Agentura vybrala také nové astronauty, mezi kterými se objeví po více než 40 letech Česká republika - v záložním týmu jako stíhací pilot Aleš Svoboda.

Bezdrátový přenos
je sice v daleko menším měřítku, ale vyzkoušen. S využitím mikrovlnných paprsků dokázali nedávno inženýři přenést 2 kW elektřiny odebrané ze solárních článků do kolektorů ve vzdálenosti asi 30 m. Tým pro odebírání elektřiny z vesmíru zatím nenašel technické překážky v principu fungování, které by projektu bránily. 

Co na to veřejnost?
V neposlední řadě bude jedním z úkolů ukázat veřejnosti, že přenos obrovského množství energie mikrovlnnými paprsky je bezpečný. Podle vědců ani nejvyšší intenzita uprostřed paprsku nebude nebezpečná ani pro lidi, ani pro zvířata. 

Zdroj: Euro.cz, enviweb, CT24, Echo24