Výkup jihočany

Hliník, nezastupitelný barevný kov

Dne: 30. 5. 2022

Hliník, nebo-li Aluminium
je nezastupitelným lehkým kovem používaným zejména v elektrotechnice. Ve formě slitin hraje zásadní roli v leteckém a automobilovém průmyslu. 
Má výbornou vodivost, pevnost, tvárnost a navíc je možné ho recyklovat. V čisté formě se používá v podobě tvarovaných plechů nebo fólií. V přírodě ho najdeme nejčastěji ve formě sloučenin, které mají největší uplatnění.

Nedostatek hliníku může způsobit nečekané komplikace. 
Na konci loňského roku v nymburské nemocnici došly hliníkové podpažní hole. Než se nemocnice dostala novou dodávku, vyřešila problém po svém. Využila sílu sociálních sítí a poprosila veřejnost o darování nevyužitých holí.

Plechovka,
nápojový obal, je jedním z produktů, které z hliníku vznikají. Je světově nejrecyklovanějším nápojovým obalem. V Evropě se jich recykluje v průměru 76 %, Německo dokáže znovu využít 99 % spotřebovaného hliníku. Ten přitom neztrácí své vlastnosti. Jeho zpracování na novou plechovku zabere 2 měsíce. 
Společnost Ball, jako Největší výrobce hliníkových nápojových obalů v České republice, zahájila výstavbu velkého výrobního závodu v Plzni. Jak taková plechovka vzniká, zjistíte na jejich stránkách ​​https://www.ballcorp.eu/hlinikova-plechovka/. Přesune sem výzkum z Velké Británie a ročně vyrobí několik miliard plechovek. Dokončena by měla být na jaře 2023. Materiál k výrobě bude firma dovážet z Francie a Německa. V ČR zatím není dodavatel, který by zvládl továrnu zásobovat. 
Plechovky jsou jedním z hliníkových výrobků, který od vás rádi vykoupíme. Více informací najdete v ceníku: https://vykup-jinocany.eu/cenik/barevne-kovy-a-kabely/hlinik#menuKind

Pivovary
během Covidu přišly o zákazníky. Rozhodly se proto sáhnout po plechovkách, aby pivo mělo svůj odbyt. Plzeňský Prazdroj uvádí, že díky recyklovanému hliníku mají jejich plechovky až o 30 % nižší uhlíkovou stopu. Právě plechovka se u nich stala po skleněnými vratnými lahvemi a sudy nejprodávanějším obalem. Aby byla plechovka co nejmenší zátěží pro životní prostředí, snaží se Prazdroj snižovat její tloušťku a navyšovat podíl recyklátu. 

V ČR se usiluje o zavedení zálohování nápojových obalů. Ročně se na český trh dostane 820 milionů plechovek. Společně s PET lahvemi tvoří téměř 40 % volně pohozeného odpadu. 

Cena hliníku
na londýnské burze je v posledních týdnech vysoko nad úrovní před pandemií. Do ceny se promítá také konflikt na Ukrajině a nebývale vysoké ceny energií. 
Výrobci, kteří se již dříve rozhodli distribuovat své výrobky v hliníku, jako levné a lehké alternativě skla, si nyní začínají vytvářet zásoby obalů. 
Například malý americký pivovar má skladem tisíce prázdných hliníkových plechovek a čeká s jejich naplněním. Důvodem jsou kolísavé ceny hliníku a také hrozí nedostatek zásob. Vytváření skladových zásob je teď pro mnohé společnosti nutným krokem. Řeší tak často i nové skladovací prostory.
Ceny hliníkových obalů vzrostly asi o 18 %, k tomu se přidružila zvýšená cena dopravy. 
Podle p. Patela, výzkumníka společnosti Wood Mackenzie, která se specializuje také na kovy, způsobila pandemie kolísavou poptávku po hliníku. Výsledkem jsou vyčerpané zásoby hliníku ve skladech. Výrobci, kteří mají dostatečnou zásobu kovu, si tak mohou naúčtovat mnohem vyšší přirážku. Tvrdí, že se produkce hliníku v Evropě sníží až o 900 000 tun, dojde ke zpomalení globální ekonomiky a snížení produkce hliníku ve velkém měřítku.

Světový producent hliníku, společnost Alcoa se nedávno rozhodla uzavřít svůj závod ve Španělsku na 2 roky. Důvodem jsou přemrštěné ceny energií. Produkci snížila také American Industrial Partners ve Francii a slovenský Norsk Hydro. 

Z hliníku od vás vykoupíme téměř vše:

  • PC chladiče, autochladiče
  • dráty, profily, ráfky aut
  • plechy, plechovky, žaluzie
  • kabely, špony, fólie
Více na našich stránkách: https://vykup-jinocany.eu/vykup-hliniku
Zdroj: ehlinik, wikipedia, idnes