Výkup jihočany

Hudba vycházející z kovu

Dne: 20. 3. 2022

Hudba vycházející z kovu
Jedním z nejsložitějších hudebních nástrojů, který byl člověk schopen vymyslet a taky sestrojit, jsou varhany. Podle kronikářů to tak bylo až do 18. století, proto se jim často říká královský nástroj.

Nejsou spojeny jen s věřícími a kostely, v mnoha zemích mají tradici jako koncertní nástroj, který zažil svá zlatá léta v období baroka. Díky velikánům, jak byl J. S. Bach, dnes patří mezi všestranné hudební nástroje. 

Právě Bachova Tocatta Fuga D moll se stala nejslavnější varhanní skladbou. Připomenout si ji můžete tady: https://www.youtube.com/watch?v=erXG9vnN-GI

Co mají varhany společného s druhotnými surovinami? Píšťaly, jedny z hlavních součástí varhan, které jsou zdrojem zvuku, jsou vyráběny z různých kovů. Zpravidla jsou cínové, ze slitiny cínu a olova. Z historie, období gotiky, se dochovaly i varhany měděné. Za války, kdy bylo cínu nedostatek, se používal k výrobě varhanních píšťal zinek. 

Vyrobit a sestrojit varhany není jen tak. Kromě účelnosti jsou také uměleckým dílem. K jeho vytvoření je zapotřebí zkombinovat několik různých oborů - zpracování různých druhů dřeva, železných a barevných kovů, jako je cín, olovo, bismut, měď, zinek, různých druhů kůží, papíru a své opodstatněné místo tady má i znalost matematiky, fyziky a akustiky. Velké varhany jsou složeny z tisíců různých dílů.

Největší z varhan u nás jsou právě na cestě do Slovinska na rekonstrukci. Olomoucké varhany jsou sestaveny z 8 012 píšťal a rozložené zabírají 3 prostorné skladové místnosti. Vrátit zpět by se měly do konce roku 2022.

Největší varhany na světě najdeme v New Jersey. Jejich největší píšťala měří přes 19 metrů a celkem je jich 33 112. Ta nejtěžší píšťala váží tunu. V hale se najednou usadí přes 40 000 diváků. Hurikánem však byly tyto varhany poničeny a v současnosti fungují asi jen ze 30 %.

Koncertní hala ve slavné opeře v Sydney má největší mechanické varhany na světě s více než 10 000 píšťalami. V této koncertní hale je 2 679 míst k sezení.


Zdroj: Wikipedie, idnes, youtube, svatovitskevarhany