Výkup jihočany

Končí jedna z největších hliníkáren

Dne: 18. 8. 2022

Ukončení výroby
hliníku ohlásil jeden z největších producentů hliníku ve střední Evropě.

Slovalco,
slovenský člen skupiny Penta, končí výrobu ve svém klíčovém závodu v Žiaru nad Hronom. A proč? Kvůli vysokým cenám energií. 

Už dva roky firma kritizuje nedostatečné kompenzace ze strany státu, které nepomáhají ustát zvyšující se náklady. Dosud nebyla přijata novela zákona o obchodování s emisními povolenkami, která stanoví předvídatelný rámec a výšku kompenzací na úroveň jiných průmyslových zemí EU.
Proto už na přelomu loňského roku Slovalco snížilo objem výroby na 60 % výrobní kapacity. Letos došlo k velkému propouštění zaměstnanců. Následovalo rozhodnutí o ukončení výroby primárního hliníku úplně. Odstavení zbylých pecí začne hned a bude ukončeno během září. 

Právě tento důvod
může znamenat budoucí kolaps českých a slovenských průmyslových firem, kdy stát nedokáže podpořit tradiční, energeticky náročné odvětví. 


Podle generálního ředitele Slovalco patří závod mezi nejmodernější a ekologické hliníkárny na světě. Zaměstnával nejvíce lidí v Banskobystrickém kraji a byl klíčovým dodavatelem hliníku evropským podnikům. Ty se teď budou muset obrátit s dodávkami na jiné zdroje. 

O práci přijde 300 kmenových zaměstnanců a další tisíce budou ohroženi v navazujících firmách. Investiční skupina Penta vlastní 44,7 % firmy. Jedná se o její poslední průmyslovou investici v držení. Většinu Slovalca vlastní norská energetická skupina Hydro.

Zdroj: Týdeník hrot