Výkup jihočany

Kov jako pírko

Dne: 21. 3. 2023

I polystyren je proti němu těžký jak olovo. Řeč je o nejlehčím kovu, jaký vědci vyvinuli k průmyslovému využití. Jmenuje se Microlattice (česky mirkomřížoví) a je výsledkem vývoje firmy Boeing ve spolupráci s Kalifornskou univerzitou a společností Cal Tech. Jedná se o slitinu niklu a fosforu, ovšem strukturu materiálu tvoří z 99,99 % vzduch. Proto se může chlubit 100krát lehčí váhou než výše zmíněný polystyren.

Jak se tak nízké hmotnosti mohlo dosáhnout? Kov se skládá ze sítě vzájemně propojených mikrovzpěr. Ty jsou duté a jejich stěna je silná 100 nanometrů (1500krát tenčí než vlas). Vědci se při vývoji nechali inspirovat lidskými kostmi. Ty jsou důmyslně zkonstruovány tak, že i s minimální spotřebou materiálu jsou velmi pevné. Pod tenkou kompaktní vrstvou kosti se totiž nachází houbovitá tkáň (otevřená buněčná polymerová struktura), díky které je kost odlehčená.

Mohlo by se zdát, že takový materiál nic nevydrží. Opak je však pravdou. Podle pokusů stačí zabalit vajíčko do malé krabičky z microlattice, aby bez poškození přežilo pád z 25 patrové budovy. Materiál je nesmírně pružný, a tak dokáže absorbovat destruktivní energii.

Využití se nabízí zvláště v dopravním průmyslu, od konstrukcí raketoplánů, přes letadla, až po osobní automobily. Máme se snad brzy na co těšit.

 

Zdroje: boeing.com, en.wikipedia.org, autoforum.cz, edu.techmania.cz