Výkup jihočany

Měď kolem nás

Dne: 8. 12. 2020

Měď je všude kolem nás
I tam, kde bychom ji nejspíš vůbec nečekali. Ať už v přírodě, produktech, které každý den používáme nebo přímo v našem těle. Pojďme si přiblížit v pěti bodech, jak moc je pro nás důležitá.


  • Bezpečnější baterie

Kolik věcí v domácnosti funguje díky alkalickým bateriím? Více, než si hned uvědomíme. Od TV ovladačů přes drobné kuchyňské pomocníky až po zahradní techniku. 

Alkalická baterie funguje na základě vodivosti mědi, tzv. jehly baterie pracují jako anodové sběrače proudu. Nový bateriový vodič používá upravenou slitinu mědi s obsahem cínu, který eliminuje proces galvanického pokovování = menší odpad. Snížením produkce vodíku upravovaný vodič snižuje náklady, omezuje vytékání baterií a prodlužuje jejich životnost. 



  • Nižší cena solární energie

Měď hraje velkou úlohu v solárních panelech. Ty se staly populárnějšími než se předpokládalo a tím i cenově dostupnějšími. Měď byla správnou volbou výběru materiálu pro efektivní odběr elektrické energie ze solárního článku pro své vlastnosti - vodivost, zpracovatelnost, schopnost pokovení a mechanické vlastnosti. Silná, ale měkká měď v křemíkových článcích výhodně snižuje křehkost a  nabízí vyšší propustnost.



  • Zvýšení energetické účinnosti klimatizací

Inovace v designu měděných trubek pomohly zvýšení celkového výkonu klimatizačních jednotek. Nové trubky mají menší průměr a na vnitřní stěně mají mikrodrážky. Tím se zlepšuje přenos tepla mezi chladivem a stěnami trubek, a proto dochází ke zvýšení účinku. Na trubky se spotřebuje méně materiálu a spotřebuje se méně náplně.



  • Bezpečnější a pohodlnější auta

Mosazné slitiny se po desetiletí využívají v automobilovém průmyslu. Čím více se zvyšuje provozní teplota spalovacích motorů, tím je větší nároky jsou na používané slitiny. Inovativní mosaznou sitinu pro výkonnostní požadavky v autech a stavebních strojích navrhl měděný průmysl. Skládá se ze 70% mědi a menších množství manganu, hliníku, křemíku, železa a zinku. Díky této slitin je možné vyrábět lehké konstrukce a ušetřit místo, což podporuje současný trend zeštíhlování v technologiích motorů v autech. Navíc je nová slitina šetrná k životnímu prostředí už při výrobě i v konečném využití. 


  • Zmenšování elektroniky

Mezi dnešní požadavky nás, zákazníků, patří co největší paměť v co nejmenším zařízení. Potřeba miniaturizace komplikuje mikro-pájení zlatého drátku nebo plošky čipu na bázi cínu. Proto jsou tradiční drátové propojení na hranici svých možností. Nastupuje technologie měděných sloupků, která tento problém eliminuje. Sloupky jsou uloženy přímo na plátku pomocí tzv. “bumpů” s cíno-stříbrnými hrbolky pájky, které tvoří propojení. Tahle inovace zvyšuje kvalitu a spolehlivost propojení, výrobcům přináší úsporu nákladů a lepší zpracovatelnost a nižší dopad na životní prostředí. Pro nás, spotřebitele, zvyšuje požitek z výkonnějších produktů. 

Zdroj: https://copperalliance.cz