Výkup jihočany

Rhodium - nejdražší kov?

Dne: 10. 2. 2020

Zlato? Stříbro? Platina?
Kdepak! Nejdražší kov na světě je úplně jiný. Rhodium. Ten, bez kterého se neobejde průmysl. Ten, jehož cena raketově vzrůstá od roku 2016.


Jak je to možné?
Především díky rostoucí poptávce autoprůmyslu obrovsky narůstá také hodnota Rhodia. Těží se společně s palladiem a platinou a také mají společné využití v katalyzátorech. A právě za katalyzátory s obsahem drahých kovů vyplácíme velkorysou výkupní cenu.
Automobilky odeberou 80% veškeré produkce Rhodia. Pro srovnání, hlavním průmyslovým drahým kovem je stříbro, jehož se ročně spotřebuje kolem jedné miliardy uncí, rhodia za stejnou dobu podniky odeberou asi jeden milion uncí.


Kde na kov narazíte
Vzácný kov nad zlato se vyskytuje pouze v několika zemích světa, většina produkce je zajišťována největšími platinovými doly v Jihoafrické republice, která dodává na trh asi 60 % kovu. To je pro tamní těžaře dobrá zpráva, nicméně horníci v těchto oblastech pracují za velmi nízké mzdy. Často kvůli špatným pracovním podmínkám stávkují. Obchodníci pak nakupují za jakoukoliv cenu. Možná nás čeká podobná situace jako v r. 2008, kdy udeřila ekonomická krize a cena Rhodia pak velmi rychle klesla.


Roku 1803 ho objevil anglický chemik William Hyde Wollaston (rok předtím objevil palladium). Pojmenoval ho podle růžové barvy rhodiových sloučenin. Název pochází z řečtiny, kde rhodon znamená růžový



Další využití
je možná překvapivě ve šperkařství. Sice okrajově, ale Rhodium zde má nezastupitelnou roli v pokovování šperků z bílého zlata a stříbra. Pokovování šperků tvoří ochrannou funkci, jednak šperky vypadají jako nové, zabraňují přirozenému žloutnutí a při poškrábání šperku pak dojde pouze ke zbroušení rhodia a klient nepřijde ani o miligram zlata.


Perlička na závěr

Paul McCartney získal v roce 1979 od Guinessovy knihy rekordů speciální ocenění. V tomto případě ale nestačilo stříbro, zlato, dokonce ani platina. McCartney dostal za celoživotně nejlépe prodávaná alba a celkový přínos hudebnímu světu rhodiovou desku! (Ve skutečnosti jde ale „pouze“ o zlatou desku pokovenou rhodiem.)



Zdroj: seznamzpravy.cz, klenota.cz, fotka Paul McCartney DeníkŠíp