Výkup jihočany

Výroba gramofonové desky

Dne: 13. 7. 2022

Vinyl, vinylová deska, gramodeska
Záznamové médium pro záznam, uchování a reprodukci zvuku. Nejčastější podoba je černý plochý, kruhový kotouč s papírovou nálepkou uprostřed. Ve středu je středící otvor pro nasazení na gramofon. Standardní vinylová deska o velikosti 30 cm váží mezi 120 - 150 gramy, těžké desky až 220 gramů. 

Gramofonová deska
byla nejrozšířenějším nosičem zvukového záznamu. Na konci 80. let ji vytlačily CD. Od roku 2021 se zvyšuje obliba desek, hlavně v USA a Velké Británii. 
V Československu byla výroba desek už od období po 2. světové válce - v Loděnici u Berouna. ČR je jedním z největších výrobců a vývozců klasických gramo desek na světě. 
 
Direct Metal Mastering
je nejmladší technologií, které se používají při výrobě gramofonových desek. Drážka se řeže diamantovým nožem do měděné vrstvy galvanicky nanesené na plechu z magnetické oceli. Matrice pro lisování desek se pak vyrábějí z takto říznutých poměděných nosičů 1-stupňovým galvanoplastickým procesem v galvanické lázni.
Výsledkem je věrnější přenos vysokých kmitočtů, menší šum a minimální přeslechy mezi sousedními závity drážky. Díky efektivnějšímu využití plochy na desce je možné zaznamenat delší nahrávky. 
 
Laková technologie
je starší metodou, avšak stále velmi rozšířenou. Zvukový signál se přepisuje na nosič pomocí speciální záznamové hlavy pomocí pohyblivých cívek. Laková fólie je vyráběna nanesením nitrocelulózového laku na obě strany hliníkového kotouče. Z těchto fólií se potom v galvanoplastických lázních vyrobí matrice pro lisování desek. 
Silnější vrstva laku a měkký materiál je vhodný pro hlasité a krátké nahrávky, zejména pro DJ desky, elektro hudbu, taneční žánry a skrečování. 
Při záznamu řezací nůž provede 1000 kmitů za sekundu a je přitom vystaven zrychlení 90 G.
 
Připravené matrice
ať už DDM nebo lakovou technologií je ještě potřeba obrousit, vycentrovat, obrousit a vytvarovat na lisu. 
 
Lisování
přichází na řadu jako poslední. Princip se nemění už desítky let, pouze se drobně vylepšují jednotlivé technologie a dochází k automatizaci výroby. V hydraulickém lisu se v předehřátých formách s upnutými matricemi vloží etikety a dávka lisovací hmoty. Při lisovacím procesu působí na hmotu tlak přes 100 tun při teplotě 160 stupňů Celsia. Lisování jedné desky trvá asi půl minuty. 
Následně se vylisovaná deska ochladí, ořízne na požadovaný průměr a nakonec je vizuálně zkontrolována. 
 
GZ, naše největší továrna na výrobu gramofonových desek, oslavila v roce 2021 70. výročí od vyrobení úplně první gramofonové desky. Každý den vyrobí loděnický závod téměř 150 000 kusů desek, za rok 2021 jich vyrobila přes 50 milionů. Skupina GZ Media rozšířila své továrny na 8 po celé Evropě a v Kanadě. Desky lisuje pro řadu zahraničních hvězd, jako je Madonna, Lady Gaga nebo U2. Svoje vinyly si tu nechali vyrobit ale i domácí interpreti, např. Vypsaná fixa. 
 
Barevné kovy zkrátka najdeme všude kolem nás. Celou kategorii barevných kovů u nás vykupujeme. Jak výkup probíhá a kolik vám za jednotlivé položky vyplatíme, zjistíte na našich stránkách: https://vykup-jinocany.eu/vykup-barevnych-kovu
Zdroj: wikipedia, http://fyzika.jreichl.com, GZ