Výkup jihočany

Kolik vyprodukujeme elektroodpadu?

Dne: 9. 9. 2020

Odpad z elektroniky
Rekordní počet elektroodpadu, chcete-li počítačového nebo elektrošrotu, jsme podle OSN vyprodukovali za rok 2019. A to celých 53,6 milionů tun, což je asi neuvěřitelných 7 kg na každého z nás. Za posledních 5 let se celkově elektroodpad zvýšil o pětinu.


Recyklace? Ano!

Většina vyprodukovaného elektroodpadu navíc nebyla zrecyklována a vniveč přišly drahé kovy, zlato, stříbro a měď. Podle odborníků se recykluje méně než pětina veškerého elektroodpadu.

Recyklováním by se přitom nejen ušetřily miliardy, kovy mohly být využity při výrobě nových spotřebičů a navíc by mohla pomoci se snižováním emisí skleníkových plynů, které vznikají při jejich těžbě a zpracování. 


Čísla mluví jasně

Největším producentem elektrošrotu je Asie, jak by se asi dalo očekávat, ale Evropa stojí v čele žebříčku objemu odpadu na hlavu. Za rok 2019 to bylo na každého přes 16kg odpadu. Zároveň se můžeme poplácat po ramenou za to, že tento elektronický odpad jsme jako Evropané schopni nejlépe znovu zpracovat. Zrecyklujeme přes 42 % odpadu. 


Budoucnost

je nejistá. Na jedné straně stále roste poptávka po nových produktech, především se může stát velkým problémem nárůst počtu elektromobilů a elektrokol. Odborníci by navrhovali, aby se zbytečné likvidaci elektroodpadu předcházelo přeložením zodpovědnosti na výrobce. Jejich výrobky a přístroje by byly stále jejich majetkem a měli by mít větší motivaci k výrobě snadněji opravitelných produktů s možnou recyklovatelností.

Tak uvidíme, co nás čeká.
Zdroj: Idnes.cz


Víte, že my vám s recyklací elektroodpadu rádi pomůžeme? Vykoupíme od vás PC šrot, mobily i elektromotory.
Více zjistíte na našich stránkách Výkupu Jinočany.