Výkup jihočany

Dochází světové zásoby surovin i některých výrobků

Dne: 22. 7. 2021

Po začátku pandemie to vypadalo, že se svět zbláznil. Lidé naběhli do obchodů a začali hromadit zásoby. To stejné se stalo i s firmami, které svými neobvyklými nákupy téměř vyčerpaly řadu surovin a výrobků. Ať už se jedná o strojírenské firmy, automobilky nebo výrobce obalových materiálů a hliníkových fólií. Ti všichni začali nakupovat suroviny do zásoby, aby zvládli následný rychlý nárůst poptávky po jejich zboží.

Ve světové ekonomice dochází čipy, dřevo, ocel, měď, káva, pšenice, ale také obyčejné plastové obaly a lepenkové krabice.


K navyšující se poptávce po surovinách i výrobcích vzrostla i cena dopravy. 


Nedostatek hliníku

Například problémy má Plzeňský Prazdroj. Dříve měl k dispozici pravidelný přísun hliníkových plechovek (ty také vykupujeme), do kterých stáčeli velké množství piva. Kvůli zvýšenému zájmu o plechovky v celé Evropě museli změnit způsob zásobování prázdnými obaly. Stejné množství piva teď stáčí v menších šaržích v několika cyklech, což zvyšuje náklady na výrobu.




Nedostatek těžby mědi

To vede k inflačním tlakům, které se odráží ve všech oblastech. 

Důvodem toho všeho je přílišné oživení globálního hospodářství, kterému přestaly stačit výrobní kapacity. 
Cenu mědi
táhne nahoru obnovená průmyslová produkce a stimulační programy vlády a otevření ekonomiky po zvládnutí koronavirové krize. Přestává stačit těžba. Aktuální výkupní ceny naleznete v našem ceníku

Na začátku května letošního roku dosáhla cena mědi svého rekordu, dokonce překonala předchozí maximum z roku 2011. Cena za tunu se vyšplhala na téměř 10 500 dolarů.

Měď je díky svým vlastnostem řazena mezi ekologické kovy, po kterých se v příštích letech očekává velký nárůst.  Používá se v mnoha oborech, nejen ve stavebnictví, ale i autoprůmyslu má značné zastoupení při výrobě elektromobilů. Zajímavosti o mědi si můžete více přečíst v našem článku.

V současnosti už je hodnota tuny pod 10 000 dolarů. Důvodem jsou snahy čínské vlády o snížení růstu cen komodit.

Zdroj: E15